Danny Lyon – Conversations with the Dead (1971)

Danny Lyon (Brooklyn, 1942) fotògraf i documentalista, autodidacta, pioner del Nou Documentalisme quan va voler replantejar la funció de la informació gràfica en el periodisme. El seu enfocament destaca per un esperit lliure i combatiu que reivindica l’expressió i la lluita pels drets humans. L’exposició “Conversation with the Dead“, defineix el mètode de Lyon, el seu art i filosofia.

Històries carceràries de principis dels 70’s, amb noms i cognoms, amb delictes i condemnes. Càstigs severs, desproporcionats, malalties convertides en penes, homes tractats com animals, la nova esclavitud de l’home blanc. Danny Lyon mescla Truman Capote amb Robert Frank. Realisme que voreja la ficció, que l’envaeix com un relat cinematogràfic estil Sam Peckinpah, com les històries que l’ex convicte Edward Bunker va escriure des de dins.

La mirada de Lyon s’endinsa en el cas de Billy McCunne, condemnat a mort per violació, pena que van commutar-li per la cadena perpètua. L’experiència carcerària va convidar McCunne a expressar-se artísticament. Lyon i McCunne van mantenir una correspondència que el fotògraf va acabar editant en un llibre.

L’escriptor Jack Kerouac, amic personal de Lyon, va dir d’ell: “Escriu el que el món ha de llegir i on ha de veure la imatge que t’has format d’ell”

L’exposició és pot veure a la Fundació Foto Colectania del carrer Julià Romea, 6 de Barcelona

Share Button

Deixa un comentari